Nová scéna uvádza v premiére muzikál Hairspray

14.05.2014 Bratislava

Bratislava 14. mája (TASR) - Premiéru známeho amerického muzikálu Hairspray pripravuje bratislavské Divadlo Nová scéna. Muzikálový hit, ktorý sa stal miláčikom Broadway a jeho filmovú podobu s Nikki Blonsky, Johnom Travoltom, Michelle Pfeiffer videli milióny divákov na celom svete, sa prvýkrát dostáva na slovenské javisko.

"Toto dielo je mimoriadne kvalitné, je to v prvom rade spevácko-tanečný a potom herecký muzikál. Hudba je skutočne mimoriadne špičkovo náročná a nevšedne úžasne urobená," uviedol dnes na tlačovej konferencii generálny riaditeľ Novej scény Juraj Ďurdiak. O hudobných a dramatických kvalitách Hairspray svedčí nielen osem cien Tony Awards, ktoré tento muzikál získal v roku 2003, ale aj fakt, že film z roku 2007 je šiestym najúspešnejším filmovým muzikálom všetkých čias a doteraz zarobil 200 miliónov dolárov.

Režisérom slovenskej inscenácie, ktorá je nielen novým, sviežim titulom, ale súčasne absolventským predstavením pre viacerých študentov Konzervatória v Bratislave, je Štefan Kožka. "Museli sme urobiť konkurz, lebo je to o mladých ľuďoch a s mladými ľuďmi sa to musí robiť, lebo starí by to neodtancovali a neodspievali naraz," priznal režisér a vyjadril spokojnosť s účinkovaním študentov: "Veľmi príjemne ma prekvapili svojou pracovitosťou a obrovským talentom, a nielen speváckym, tanečným, ale aj hereckým."

Hairspray prináša príbeh Tracy, ktorá miluje tanec a snaží sa napriek "kilám navyše" dostať do televíznej tanečnej súťaže Miss Lak na vlasy. Hlavnú postavu Tracy alternujú Monika Drgáňová a Renáta Gráfová. Popri hercoch Novej scény sa divákom predvedú aj hosťujúci umelci ako Sisa Sklovská, Peter Sklár, Jevgenij Libezňuk a ďalší. "Už som v živote všeličo hrala, ale takúto 'fúriu' ešte nikdy. Je to pre mňa opäť ďalšia škola," konštatovala Sisa Sklovská, ktorá v Hairspray stvárňuje postavu Velmy Von Tussleovej, producentky TV šou Cornyho Collinsa. "Je to veľmi snobská, energická a sebavedomá dáma, vedomá si svojej moci aj vizáže," doplnila speváčka na margo svojej postavy. Filmovú Velmu si zahrala Michelle Pfeiffer, ktorú tvorcovia štylizovali do kultovej Marilyn Monroe, v slovenskej produkcii Hairspray sa Sisa Sklovská a jej Velma zmení na Cher.

"Je idol mužov i žien po celom svete. Dovolili sme si urobiť zmenu a mňa by veľmi zaujímalo, čo by na to Američania povedali, že sme to takto vymenili," dodala s úsmevom Sisa Sklovská a ocenila aj hudobný obsah muzikálu. "Tá hudba je fantastická, to je čistá Amerika. Určite i Američania, ktorí to nacvičovali, mali čo so sebou robiť, aby pospievali všetko to, čo majú, pretože vokály, harmónie sú veľmi náročné." V postave milujúcej matky Tracy - Edny sa predstavia a divákov rozhodne zabavia dvaja herci, komici Peter Sklár a Jevgenij Libezňuk.

"Tento muzikál je veľmi ťažký, pretože 70 percent tejto hry tvorí tancovanie a spievanie spoločne a len 30 percent je činohra. To spievanie je veľmi ťažké a choreografie sú takisto nesmierne náročné, takže uspievať a utancovať je veľmi ťažké," povedal pre TASR Štefan Kožka. Scenár Hairspray napísali Marc O'Donnell, Thomas Meehan, preložila Danica Haláková. Autorom hudby je Marc Shaiman, o texty piesní sa postaral Ján Štrasser, pod dramaturgiu sa podpísal Martin Sarvaš, autormi choreografií sú Ladislav Cmorej a Simona Machovičová, kostýmy a scénu navrhol Miloš Pietor. Muzikál hudobne naštudoval Ľubomír Dolný.

Slovenské premiéry Hairspray uvedie Divadlo Nová scéna 16. a 17. mája.
 

Vyberte región